















Workshop on Atmospheric Composition and the Asian Summer Monsoon (ACAM) 9-12 June 2013 Kathmandu, Nepal

Sunday Evening, 9 June WELCOME AND INAUGURATION SESSION – Arnico Panday						
	Laura Pan	Workshop Co-Chair	Welcome from Organizing Committee			
	Arnico Panday	ICIMOD	Introduction to ICIMOD and its sponsorship Introduction to iLEAPS and its sponsorship Introduction to IGAC and its sponsorship			
	Mary Barth	iLEAPS				
	Hiroshi Tanimoto	IGAC				
	Bill Randel	SPARC	Introduction to SPARC and its sponsorship			
	Rabindra Kumar Shakya	Vice Chairman of the	e National Planning Commission			
18:45	F	Reception and Dinner				

	Monday, 10 June						
Introduction - Laura Pan							
Time	Duration	Name	Country	Title/Topic			
08:30	10 min	Arnico Panday	USA/Nepal	Welcome and Logistics			
08:40	20 min	Laura Pan/Jim Crawford	USA	Workshop introduction			
09:00	30 min	Madhavan Nair Rajeevan	India	Asian monsoon dynamics, variability, and predictability			
09:30	30 min	Bill Randel	USA	Chemistry impact of the Asian monsoon anticyclone			
10:00	30 min	Mark Lawrence	Germany	Southern Asian pollution outflow: A historical perspective			
10:30	Break	•	<u>.</u>				
Topic 1 - Emis	ssions and Air Qualit	ty - Hiroshi Tanimoto and Mark	Lawrence				
11:00	20 min	Greg Carmichael	USA	Regional and local interactions between air quality and climate in Asia Monsoon Asia			
11:20	20 min	Jun-ichi Kurokawa	Japan	Emissions of air pollutants and greenhouse gases over Southeast and South Asian regions during 2000-2008			
11:40	20 min	Vinayak Sinha	India/Germany	New insights on emission and chemistry of VOCs from high time resolution in-situ measurements in the Himalayan foothills			
12:00	Lunch	•	<u>.</u>				
13:30	20 min	Xuemei Wang	China	Air pollution in China driven by urbanization and energy use			
13:50	15 min	Maheswar Rupakheti	Germany/Nepal	Spatial and temporal variations of air pollutants in the Kathmandu Valley: Preliminary findings of Suskat-ABC Field Campaign			
14:05	15 min	Bhupesh Adhikary	Nepal	Aerosols over Nepal Himalayas: A regional chemical transport modeling analysis			
14:20	15 min	Elisa Vuillermoz	Italy	First black carbon and ozone observations at Pakanajol, Kathmandu, during the SusKAT intensive field campaign			
14:35	15 min	Patrick Ginot	France	Black carbon and dust impact on Himalayan glacier: case study on Mera Glacier (Nepal)			
14:50	15 min	Shichang Kang	China	Effects of black carbon and dust on the albedo in Zhadang Glacier, Southern Tibetan Plateau			
15:05	15 min	Jason Cohen	Singapore	Combining models and measurements to better understand the sources and impacts of both fires and urban sources			

15:20	15 min	Chinmay Jena	India	Impact of fire emissions in south Asia on air quality in the region
15:35	15 min	Eri Saikawa	USA/Japan	China's vehicle emissions – new emissions inventories and
15.55				their impacts on regional air quality
				Origin of springtime ozone enhancements in the lower
15:50	15 min	Hongyu Liu	USA	troposphere over Beijing: In situ measurements and model
				analysis
16:05	Posters	·		
18:00	Adjourn			

	Tuesday, 11 June						
Topic 2 - Aerosols and Clouds - K. Krishnamoorthy and Arnico Panday							
08:30	30 min	Suresh Babu	India	Trends in aerosol optical depth over Indian region: Potential causes and Impacts			
08:50	15 min	Susanne Bauer	USA	Historic and future black carbon deposition in the Himalayas			
09:05	15 min	Chiara Cagnazzo	Italy	Impact of Aerosols on the Indian Summer Monsoon in Coupled Aerosol-Climate Model Simulations			
09:20	15 min	Paolo Cristofanelli	Italy	Aerosol and trace gas observations from the NCO-P station, a multi-year analysis.			
09:35	15 min	Sudip Chakraborty	USA	Aerosol transport by deep convection and influence on mesoscale convective systems over the Indian Monsoon Region			
09:50	15 min	Ritesh Gautam	USA/India	Satellite observations of desert dust-induced Himalayan snow darkening			
10:05	15 min	Zhenming Ji	China	Simulation of the anthropogenic aerosols over South Asia and their effects on Indian Summer Monsoon			
10:20 -	Break and	group photo					
11:00	15 min	Sachin Gunthe	India	Role of atmospheric aerosols in climate and human health: Indian perspective			
11:15	15 min	Sachchidanand Singh	India	Long-term variability, climatology and periodicities in aerosol physical properties at a polluted city in IGP			
11:30	15 min	Binita Pathak	India	Spatial heterogeneity in near surface aerosol characteristics across Brahmaputra valley: Results from a land campaign			

11:45	Lunch				
Topic 3 - Convection and Chemistry -Brice Barret and Hans Schlager					
13:20	20 min	Mary Barth	USA	Overview of recent advances in understanding the chemical and physical processes associated with thunderstorms	
13:40	20 min	Hartwig Harder	Germany	Oxidation Capacity Influenced by Convection	
14:00	15 min	Arnico Panday	Nepal/USA	Pollution transport to the Tibetan Plateau by up-valley winds	
14:15	15 min	Brice Barret	France	Convective transport of pollution in the UTLS during the Asian monsoon: satellite observations and mesoscale modelling	
14:30	15 min	Cathy Clerbaux	France	What can be seen by the IASI instruments onboard the MetOp satellites in the Asian Monsoon Region?	
14:45	15 min	Sachiko Hayashida	Japan	Methane concentrations observed from space over monsoon Asia: Signals of methane emissions from rice cultivation and biomass burning	
15:00	15 min	Ralf Koppmann	Germany	Measurements of stable carbon isotope ratios in atmospheric VOC on HALO	
15:15	15 min	P.S.P. Rao	India	Deposition fluxes of major anions and cations in monsoon rain at four locations in Pune City, India	
15:30	15 min	Lekhendra Tripathee	China/Nepal	Wet precipitation chemistry over the southern slope of central Himalayas, Nepal	
15:45	15 min	Jasna Pittman	USA	Impact of the South East Asian Monsoon on the free and upper troposphere over the Central Pacific	
16:00	Posters				
18:00	Adjourn				

Wednesday, 12 June						
Topic 4 - UT/LS -Pau	Topic 4 - UT/LS -Paul Konopka and Jianchun Bian					
08:30	20 min	Rong Fu	USA	Influence of climate variations and aerosols on convective transport to the UT/LS over Asian Monsoon/Tibetan region		
08:50	20 min	Bernard Legras	France	Transport in the TTL		
09:10	15 min	Jianchun Bian	China	Sounding water vapor, ozone and particle (SWOP) campaign at Lhasa and Kunming during the ASM		
09:25	15 min	Chiara Cagnazzo	Italy	Lower stratospheric water vapour variability and decadal variations of the Asian Summer Monsoon Anticyclone in		

				climate models
09:40	15 min	Matt Hitchman	USA	Transport Into the stratosphere via the Summer Asian High
09:55	15 min	Ryan Neely	USA	The Impact of Asian emissions on the Asian tropical aerosol layer and implications for the stratosphere
10:10	15 min	Hans Schlager	Germany	Airborne observations of cyclone induced uplift and long- range transport of East Asian pollution in the UTLS
10:25	Break	·		
11:00	15 min	Archana Shrestha	USA/Nepal	"Cloudburst" dynamics in the Nepal Himalayas: Tropical- extratropical interaction at tropopause level
11:15	15 min	Marc von Hobe	Germany	Upward transport of sulfur and aerosol through the Asian Monsoon and beyond: Using the Nabro 2011 volcanic plume as a tracer
11:30	15 min	Federico Fierli	Italy	Atmospheric transport and composition in the Asian Monsoon Region
11:45	15 min	Laura Pan	USA	Dynamical and chemical structure of the Asian Summer Monsoon Anticyclone in the UTLS
12:00	Lunch	·		
Discussion and	d Future Activities	– Laura Pan		
13:30	10 min	Markus Rex	Germany	StratoClim
13:40	10 min	Iq Mead	Malaysia	Chemical sounding from Malaysia
13:50	10 min	Bob Yokelson	USA	Ground-based sampling in Nepal and Bhutan
14:00	10 min	Bill Randel	USA	SPARC project
14:10	10 min	Hiroshi Tanimoto	Japan	IGAC Working Group
14:20	10 min	Mary Barth	USA	iLEAPS interests
14:30	10 min	Greg Carmichael	USA	Report on C4 conference
14:40	Break			
15:00	20 min	Discussion - Emissions and	Air Quality	
15:20	20 min	Discussion - Aerosols and Clouds		Session chairs lead discussion and summarize outstanding
15:40	20 min	Discussion - Convection an	nd Chemistry	issues, knowledge gaps, and potential collaborations
16:00	20 min	Discussion - UT/LS		
16:20	20 min	Final Discussion and Adjourn		Laura Pan to cover final action items and plans for a workshop summary/report