











Workshop on Atmospheric Composition and the Asian Summer Monsoon (ACAM) 9-12 June 2013 Kathmandu, Nepal

Provisional Agenda (10 May 2013)

Time	Duration	First Name	Last Name	Country	Title/Topic
Sunday evening					
Opening Ceremon	y/Sponsor Intro	oductions			
17:00	10 min	Laura	Pan	USA	Opening/Welcome
17:10	10 min	TBD			Local Sponsors
17:20	10 min	Arnico	Panday	USA/Nepal	ICIMOD
17:30	10 min	TBD		USA	ileaps
17:40	10 min	Hiroshi	Tanimoto	Japan	IGAC
17:50	10 min	Bill	Randel	USA	SPARC
Dinner/Ice Breaker					

Monday						
Introduction - Laura Pan						
8:30	10 min	Arnico	Panday	USA/Nepal	Welcome and Logistic introduction	
8:40	20 min	Laura	Pan	USA	Workshop introduction	

9:00	30 min	Madhavan Nair	Rajeevan	India	Asian monsoon dynamics, variability, and predictability
9:30	30 min	Bill	Randel	USA	Chemistry impact of the Asian monsoon anticyclone
10:00	30 min	Mark	Lawrence	Germany	Southern Asian pollution outflow: a history perspective and thoughts on the connection to regional campaigns
10:30	Break				
Topic 1 - Emiss	sions and Air Quality	/ - Hiroshi Tanimot	o (Greg Carmi	chael and Mark Lav	wrence)
11:00	20 min	Greg	Carmichael	USA	Regional and Local Interactions Between Air Quality and Climate in Asia Monsoon Asia
11:20	20 min	Jun-ichi	Kurokawa	Japan	Emissions of air pollutants and greenhouse gases over Southeast and South Asian regions during 2000-2008
11:40	20 min	Vinayak	Sinha	India/Germany	New insights on emission and chemistry of VOCs from high time resolution in-situ measurements in the Himalayan foothills
12:00	1 hr 40 min	Lunch		•	
13:40	20 min	Xuemei	Wang	China	Air pollution in China driven by urbanization and energy use
14:00	15 min	Maheswar	Rupakheti	Germany/Nepal	Spatial and Temporal Variations of Air Pollutants in the Kathmandu Valley: Preliminary Findings of Suskat-ABC Field Campaign
14:15	15 min	Bhupesh	Adhikary	Nepal	Aerosols over Nepal Himalayas: A regional chemical transport modeling analysis
14:30	15 min	Patrick	Ginot	France	Black carbon and dust impact on Himalayan glacier: case study on Mera Glacier (Nepal)
14:45	15 min	Shichang	Kang	China	Effects of black carbon and dust on the albedo in Zhadang Glacier, Southern Tibetan Plateau
15:00	15 min	Jason	Cohen	Singapore	Combining Models and Measurements to Better Understand the Sources and Impacts of both Fires and Urban Sources
15:15	15 min	Chinmay	Jena	India	Impact of fire emissions in south Asia on air quality in the region
15:30	15 min	Eri	Saikawa	USA/Japan	China's vehicle emissions – new emissions inventories and their impacts on regional air quality
15:45	15 min	Hongyu	Liu	USA	Origin of Springtime Ozone Enhancements in the Lower Troposphere Over Beijing: In Situ Measurements and Model Analysis

16:00	2 hr	Posters
18:00		Adjourn

Tuesday					
Topic 2 - Aeros	sols and Clouds - K.	Krishnamoorthy (A	Arnico Panday)		
8:30	30 min	S.K.	Satheesh	India	Multi-year observations of aerosol properties and assessment of aerosol radiative impact over India.
9:00	15 min	Susanne	Bauer	USA	Historic and future black carbon deposition in the Himalayas
9:15	15 min	S Naseema	Beegum	India	Measurements of Atmospheric Nano particle Size distributions at Delhi and its possible implications
9:30	15 min	Paolo	Cristofanelli	Italy	Aerosol and trace gas observations from the NCO-P station, a multi-year analysis.
9:45	15 min	Sudip	Chakraborty	USA	Aerosol Transport by Deep Convection and Influence on Mesoscale Convective Systems over the Indian Monsoon Region
10:00	15 min	Ritesh	Gautam	USA/India	Satellite Observations of Desert Dust-induced Himalayan Snow Darkening
10:15	15 min	Zhenming	Ji	China	Simulation of the Anthropogenic Aerosols over South Asia and Their Effects on Indian Summer Monsoon
10:30	Break				
11:00	15 min	Suresh	Babu	India	Trends in Aerosol Optical Depth over Indian region: Potential causes and Impacts
11:15	15 min	Sachchidanand	Singh	India	Long-term variability, Climatology and periodicities in Aerosol physical properties at a polluted city in IGP
11:30	15 min	Binita	Pathak	India	Spatial heterogeneity in near surface aerosol characteristics across Brahmaputra valley: Results from a land campaign
11:45	1 hr 35 min	Lunch			
Topic 3 - Conv	ection and Chemist	ry -Brice Barret (Ha	ans Schlager)		
13:20	20 min	Mary	Barth	USA	Overview of Recent Advances in Understanding the Chemical and Physical Processes Associated with Thunderstorms
13:40	20 min	Hartwig	Harder	Germany	TBD
14:00	15 min	Arnico	Panday	Nepal/USA	Pollution Transport to the Tibetan Plateau by Up-valley Winds

14:15	15 min	Brice	Barret	France	Convective transport of pollution in the UTLS during the Asian
					monsoon: satellite observations and mesoscale modelling
14:30	15 min	Cathy	Clerbaux	France	What can be seen by the IASI instruments onboard the MetOp
					satellites in the Asian Monsoon Region?
14:45	15 min	Sachiko	Hayashida	Japan	Methane concentrations observed from space over monsoon
					Asia:
					Signals of methane emissions from rice cultivation and
					biomass burning
15:00	15 min	Ralf	Koppmann	Germany	Measurements of Stable Carbon Isotope Ratios in
					Atmospheric VOC on HALO
15:15	15 min	Rao	Pasumarti	India	Deposition fluxes of major anions and cations in monsoon rain
					at four locations in Pune city, India
15:30	15 min	Lekhendra	Tripathee	China	Wet precipitation chemistry over the southern slope of central
					Himalayas, Nepal
15:45	2 hrs 15	Posters	•	•	•
	min				
18:00	•	Adjourn			

Wednesday	Wednesday							
Topic 4 - UT/LS -Paul Konopka (Jianchun Bian)								
8:30	20 min	Rong	Fu	USA	Influence of climate variations and aerosols on convective transport to the UT/LS over Asian Monsoon/Tibetan region			
8:50	20 min	Bernard	Legras	France	Transport in the TTL			
9:10	15 min	Jianchun	Bian	China	Sounding water vapor, ozone and particle (SWOP) campaign at Lhasa and Kunming during the ASM			
9:25	15 min	Chiara	Cagnazzo	Italy	Lower stratospheric water vapour variability and decadal variations of the Asian Summer Monsoon Anticyclone in climate models			
9:40	15 min	Matt	Hitchman	USA	Transport Into the Stratosphere via the Summer Asian High			
9:55	15 min	Ryan	Neely	USA	The Impact of Asian Emissions on the Asian Tropical Aerosol Layer and Implications for the Stratosphere			
10:10	15 min	Hans	Schlager	Germany	Airborne observations of cyclone induced uplift and long- range transport of East Asian pollution in the UTLS			

10:25	Break				
11:00	15 min	Archana	Shrestha	USA/Nepal	"Cloudburst" Dynamics in the Nepal Himalayas: Tropical-
					Extratropical Interaction at Tropopause Level
11:15	15 min	Marc	von Hobe	Germany	Upward transport of sulfur and aerosol through the Asian
					Monsoon and beyond: using the Nabro 2011 volcanic plume
					as a tracer
11:30	15 min	Federico	Fierli	Italy	Atmospheric transport and composition in the Asian Monsoon
					Region
11:45	15 min	Laura	Pan	USA	Dynamical and Chemical Structure of the Asian Summer
					Monsoon Anticyclone in the UTLS
12:00	1 hr 30 min	Lunch			
Discussion and	d Future Directions				
13:30	10 min	Markus	Rex	Germany	StratoClim
13:40	10 min	George	Lin	Taiwan	7-SEAS
13:50	10 min	Iq	Mead	Malaysia	Chemical sounding from Malaysia
14:00	10 min	Bob	Yokelson	USA	Ground-based sampling in Nepal and Bhutan
14:10	10 min	Bill	Randel	USA	SPARC project (CCMI)
14:20	10 min	Hiroshi	Tanimoto	Japan	IGAC working group
14:30	10 min	Krishnamoorthy	KK	India	Overlap with C4 interests
14:40	Break				
15:00	20 min	Discussion - Emis	sions and Air	Quality	Session chairs lead discussion and summarize outstanding
					issues, knowledge gaps, and potential collaborations
15:20	20 min	Discussion - Aero	sols and Clou	ds	Session chairs lead discussion and summarize outstanding
					issues, knowledge gaps, and potential collaborations
15:40	20 min	Discussion - Conv	vection and Ch	nemistry	Session chairs lead discussion and summarize outstanding
					issues, knowledge gaps, and potential collaborations
16:00	20 min	Discussion - UT/L	.S		Session chairs lead discussion and summarize outstanding
					issues, knowledge gaps, and potential collaborations
16:20	20 min	Final Discussion a	and Adjourn		Laura Pan to cover final action items and plans for a workshop
					summary/report